Etusivu OhjelmistoKesälaitumille 23.5.
Kesälaitumille

Kesälaitumille

to 23.5. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solistit Arttu Takalo ja Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet 

Ohjelma:
Hugo Alfvén: Paimentytön tanssi baletista Vuorenkuningas op. 37
Arttu Takalo: Kaksoiskonsertto lyömäsoittimille ja vibrafonille
Sergei Prokofjev: Klassinen sinfonia nro 1 D-duuri 
Vasily Kalinnikov: Intermezzo nro 1 F-duuri

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €

Konsertin kesto n. 1 tunti 40 min. sisältäen väliajan.

Teoksista ja taiteilijoista

Yksi sukupolvensa arvostetuimpia muusikoita maassamme, säveltäjä ja vibrafonisti Arttu Takalo (s. 1971) tuli tunnetuksi Jarmo Saaren perustamassa XL-yhtyeessä, minkä ohessa hän on ehtinyt soittaa myös muun muassa Anssi Nykänen Loop Treatmentissä ja Mia Simanaisen yhtyeessä. Nykyisin Takalo on keskittynyt säveltämiseen, omien levyprojektiensa lisäksi myös klassisen puolen teoksiin. Konsertto lyömäsoittimille, vibrafonille ja orkesterille valmistui vuonna 2021.

Sergei Prokofjev (1891-1953) opiskeli aluksi pianonsoittoa äitinsä johdolla ottaen samanaikaisesti yksityistunteja soinnutuksessa ja sävellyksessä Reinhold Glièreltä. Vuodesta 1904 alkaen Prokofjev opiskeli Pietarin konservatoriossa ja oli jo tähän mennessä säveltänyt useita oopperoita, sinfonioita ja pianoteoksia. Konservatorioaikanaan Prokofjev perehtyi ns. venäläisen koulukunnan mestarien Rimsky-Korsakovin ja Ljadovin orkestrointi- ja harmoniaoppeihin. Prokofjev tuli aluksi tunnetuksi erityisesti kapellimestarina ja pianistina erityisesti Pietarin moderneissa konserteissa, jotka olivat ajanoloon jopa radikaaleja.

Prokofjev muutti Venäjältä pois vallankumouksen jaloista ja asui tämän jälkeen Japanissa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Prokofjev alkoi vähitellen saada mainetta taitavan pianisminsa ohella myös säveltäjänä. Pianokonsertot ja sinfoniat sekä balettimusiikki Romeo ja Julia alkoivat tuoda mainetta suuren yleisön taholta.

Onnettomuudekseen Prokofjev muutti takaisin Neuvostoliittoon ja Moskovaan vuonna 1934 aivan Stalinin ns. suuren terrorin ollessa käsillä. Myös hänen terveytensä alkoi heiketä. Vuonna 1948 hänet leimattiin yhdessä Dmitri Shostakovitshin, Vissarion Shebalinin ja Aram Hatshaturjanin kanssa puolueen taholta ns. formalisteiksi ja neuvostovastaisiksi säveltäjiksi. Prokofjev kuoli unohdettuna 5.3. 1953 vain muutamaa tuntia aiemmin kuin diktaattori Josif Stalin. 

Klassinen sinfonia D-duuri op. 25 valmistui vuonna 1917 ja on ns. venäläisen kauden teos. Vuotta aiemmin valmistui yksi Prokofjevin radikaaleimmista teoksista, Skyyttiläinen sarja, joka on musiikillisesti aivan toisenlaista Prokofjevia kuin Klassinen sinfonia. Prokofjev johti itse sinfoniansa kantaesityksen Pietarissa vuonna 1918 ennen maasta muuttoaan. Teos noudattelee muodoltaan hyvin klassisen sinfonian muotokaavoja ja rakenteita 1700-luvun tyyliin. Melodiat ovat hyvin puhuttelevia, elämänmyönteisiä, uusklassisia ja tarttuvia. Teoksen erityisominaisuudeksi nouseekin Prokofjevin taitava orkestraatio, jossa on ripaus uutta aikakautta. Sinfonia on tiivis ja vauhdikas ja kuuluu säveltäjänsä esitetyimpiin teoksiin.

Arttu Takalo kirjoittaa teoksestaan Kaksoiskonsertostaan lyömäsoittimille ja vibrafonille:
 
"Kollegani ja esikuvani sekä urani suuri tukija, lyömäsoittaja Mongo Aaltonen  oli  jo
jonkin aikaa puhunut minulle mahdollisuudesta soittaa orkesterin solistina.
Toiveissa oli myös mahdollinen yhteissoitto kanssani.

Mongo ja minä olemme vuosien saatossa saaneet musisoida yhdessä teattereiden ja orkesterien ns. takariveissä ja joskus myös lavan etuosassa jazzbändeissä ja eri kamarimusiikkiteoksissa. Päätin yrittää toteuttaa lyömäsoitinvelhon toiveen ja sainkin mukaani Kymi Sinfoniettan, jonka kanssa aloimme suunnitella mahdollista yhteistä projektia vuonna 2020.

Mongon kanssa kävimme tuolloin treenikämpällä soittelemassa ja improvisoimassa. Mukaan tarttuivat mm. venezuelalaiset marakassit, joista sitten tulikin määrittävä rytmisoitin teokseni ensimmäiseen ja viimeiseen osaan. Muutoin teos liikkuu paljolti lyömäsoittajan ja orkesterin vuoropuheluiden ympärillä minun toimiessa vibrafonin kanssa säestäjänä, värittäjänä ja hetkittäin solistina.

Kantaesitys Kymissä saatiin loppuvuodelle 2021.Tuolloin teoksen johti taitava visionääri Erkki Lasonpalo, joka tuo teoksen tällä kertaa teille tänne Lappeenrantaan."

Lippujen hinnat

Peruslippu 32 €

Eläkeläiset 22 €

Opiskelijat 7 €

Alle 16-v ilmaiseksi konserttiin

Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Evästeet

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.