Yöllisiä seikkailuja

to 13.10. Lappeen Marian kirkko klo 19

Johtaa Tomas Djupsjöbacka

Solisti Jarkko Launonen, sello

Ohjelma:

Outi Tarkiainen: Ring of Fire and Love 

Aulis Sallinen: Don Quijoten yölliset seikkailut sellolle ja jousille op.58

Joseph Haydn: Sinfonia nro 103 Es-duuri ’Rummunpäristys’

 

Konsertin kesto noin 1 ½ tuntia.

Liput ennakkoon 20 €, ovelta 25 €. Ovella ei alennuksia.

Konsertin teoksista

Yöllisiä seikkailuja


Tulirengas on vulkaaninen vyö, joka ympäröi Tyyntämerta ja jossa suurin osa maailman maanjäristyksistä tapahtuu. Se on myös termi, joka viittaa kirkkaaseen auringonvalon renkaaseen kuun ympärillä auringonpimennyksen korkeudella, kun kuu peittää vain auringon keskiosan. Samaa ilmaisua käytetään kuitenkin myös kuvaamaan sitä, mitä nainen tuntee, kun vauvan pää kulkee synnytyksen aikana lantion läpi. Se hetki on vaarallisin vauvan elämässä, sillä sen pieni kallo on valtavan paineen alaisena valmistaen sitä elämään eri tavalla kuin muut. The Ring of Fire and Love on orkesterille tehty teos tästä maata mullistavasta, luovasta, kataklysmisesta hetkestä, jonka he kulkevat yhdessä.


Outi Tarkiainen kuuluu sukupolvensa kansainväliseen kärkikaartiin. Tarkiaista on luonnehdittu säveltäjäksi, jonka "väriaisti on hienostunut ja joka osaa käsitellä orkesteria lumoavasti" ja jonka "musiikin voi kokea kuvien tai mielentilojen sarjaksi"

Aulis Sallisen Don Quijoten yölliset tanssit sellolle ja jousille on valmistunut vuonna 1986 ja sen on kantaesittänyt Arto Noras yhdessä Vladimir Ashkenazyn johtaman English Chamber Orchestran kanssa. Teos on täynnä viehkeitä tanssillisia svengaavia teemoja, joita varioidaan pikantin hienostuneesti. Toisaalta teos on kaihoisan pohdiskeleva ja surumielinen kuin aika peilautuisi menneeseen tangon kaarroksin ja viihdejousipiirroin. Konserttimme solistina esiintyy orkesterimme sellon äänenjohtaja Jarkko Launonen.

Joseph Haydn oli 63-vuotias mestari säveltäessään sinfoniansa 103 Rummunpäristys. Sinfoniassa Haydn hämmästyttää jälleen käyttämällä uudenlaisia temaattisia ja soinnullisia ilmaisukeinoja. Sinfonia oli Haydnille itselleen hyvin tärkeä. Kun säveltäjä Luigi Cherubini vieraili Haydnin luona vuonna 1806, hän pyysi muistoksi Haydnilta jotain alkuperäispartituuria. Haydn antoi kyseisen Rummunpäristys-sinfonian ja tokaisi: "Sallitteko, että kutsun Itseäni teidän musiikilliseksi isäksenne ja Teitä pojakseni!" Cherubini liikuttui kyyneliin. 

Lippujen hinnat

Liput ennakkoon: 20 €, ovelta: 25 €. Ovelta ei alennuksia.

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.