Etusivu OhjelmistoBruckner 200v 10.4.
Bruckner 200v

Bruckner 200v

ke 10.4. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Hannu Perttilä, oboe

Ohjelma:

Richard Strauss: Oboekonsertto
Anton Bruckner: Sinfonia nro 9, kamariorkesterille, sov. J. Gale

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €

Kausikorttikonsertti

Konsertin kesto n. 2 tuntia, sisältäen väliajan.

Teoksista ja taiteilijoista

Richard Strauss (1864—1949) oli Mahlerin ohella aikansa menestyksekkäimpiä  kapellimestarisäveltäjiä. Hän ehti toimia Münchenin, Weimarin, Berliinin ja Wienin oopperan johtajana. Strauss sävelsi lähes viisikymmentä orkesteriteosta, joista kaksitoista on suuria ohjelmallisia sävellyksiä kuten Also sprach Zarathustra (1896). Richard Straussin isä oli Münchenin kuninkaallisen oopperaorkesterin käyrätorvensoittaja ja äiti taasen panimoyrittäjän tytär. Franz Strauss oli arvostettu muusikko, joka eteni urallaan aina käyrätorvensoiton professoriksi ja Baijerin kuninkaalliseksi kamarimuusikoksi. Hän piti huolen poikansa musiikkikasvatuksesta. Nelivuotiaana Richard aloitti pianonsoiton opinnot, kuusivuotiaana tämä sävelsi ensimmäiset teoksensa, kahdeksanvuotiaana hän aloitti viulunsoiton ja yksitoistavuotiaana sävellysopinnot. 

Aikakauden maineikkaat kapellimestarit esittivät Richard Straussin musiikkia jo ennen kuin säveltäjä oli täyttänyt 20 vuotta. Pääuransa hän teki ennen kaikkea suurena ooppera- ja orkesterirunoelmasäveltäjänä, joista mainittakoon oopperat Ruusuritari ja Elektra sekä sinfoniset runot Also sprach Zarathustra, Till Eulenspiegel ja Don Juan.
 
Oboekonsertto kuuluu Richard Straussin myöhäisiin teoksiin. Sen säveltämistä ehdotti yhdysvaltalainen sotilas ja oboisti John de Lancie. Marcel Saillet kantaesitti teoksen Zürichissä 26. helmikuuta 1946. Myös John De Lancie itse esitti ja levytti sen uransa aikana. Konsertto on perinteikkäästi kolmiosainen. Sen musiikillinen kieli on ilottelevan optimistista ja ihanteena selvästi väikkyy klassismi. Oboen solistisuus on vuoripuromaisen virtailevaa ja luontevaa ja koko teoksen ydin on sen kirkkaudessa.


Sinfonia nro 9 d-molli on viimeinen sinfonia, jonka parissa Anton Bruckner (1824-96) työskenteli, viimeisen osan jäädessä kesken säveltäjän kuollessaan vuonna 1896. Bruckner omisti sen "rakkaalle Jumalalle". Sinfonia kantaesitettiin Ferdinand Löwen johdolla Wienissä vuonna 1903.

Elämänkertakirjailijat August Göllerich ja Max Auer väittävät Brucknerin sanoneen lääkärilleen Richard Hellerille sinfoniansa omistuksesta:

"Katsos, olen jo omistanut kaksi maallista 7. ja 8. majesteettisinfonian köyhälle kuningas Ludvigille taiteen kuninkaallisena suojelijana - Maineikkaalle, rakkaalle keisarillemme korkeimpana maallisena majesteettiuutena, jonka tunnustan. Ja nyt omistan viimeisen työni kaikkien majesteettien majesteettiudelle, rakkaalle Jumalalle, ja toivon, että hän antaa minulle vielä aikaa sen säveltämiseen."

Heti kahdeksannen sinfonian ensimmäisen version valmistumisen myötä 10. elokuuta 1887 Bruckner aloitti työskentelyn yhdeksännen sinfoniansa parissa. Ensimmäiset luonnokset, jotka on tallennettu Jagiellońska-kirjastoon Krakovassa ja ovat päivätyt 12.–18. elokuuta 1887. Lisäksi ensimmäisen osan ensimmäinen partituuri on päivätty 21. syyskuulle 1887.

Ensimmäisen osan työskentely keskeytyi kuitenkin heti alkuunsa. Kapellimestari Hermann Levi, jolle Bruckner oli juuri lähettänyt 8. sinfonian partituurin, piti orkestrointia mahdottomana ja teemojen käsittelyä "epäilyttävänä" ja pyysi säveltäjää muokkaamaan sitä uudelleen. Bruckner suostui muokkaukseen. Kahdeksannen sinfoniansa tarkistuksen aikana hän myös muokkasi myös kolmatta sinfoniaa maaliskuusta 1888 maaliskuuhun 1889. Ja hän ei malttanut olla puuttumatta muihinkin suurempiin kuoro-orkesteriteoksiinsa. Tämä kuvastaa hyvin Brucknerin mielialoja ja tarvetta kirjoittaa jumalaisen täydellistä musiikkia.

Yhdeksännen kolme ensimmäistä osaa kantaesitettiin Wienissä Musikvereinin salissa 11. helmikuuta 1903 Wienin filharmonikoiden edeltäjän Wiener Concertvereinsorchesterin toimesta kapellimestari Ferdinand Löwen johdolla. Löwe oli muuttanut perusteellisesti Brucknerin alkuperäistä partituuria mukauttamalla Brucknerin orkestraatiota lähentymisessä Wagnerin sointi-ihanteita ja hän myös teki muutoksia Brucknerin harmoniaan erityisesti Adagion huipentumassa. Hän myös julkaisi muunnetun oman versionsa ilman kommentteja, jota pidettiin pitkään Brucknerin alkuperäisenä versiona. Vuonna 1931 musiikkitieteilijä Robert Haas toi esiin erot Löwen painoksen ja Brucknerin alkuperäisten käsikirjoitusten välillä. Seuraavana vuonna kapellimestari Siegmund von Hausegger esitti sekä Löwen editoiman että alkuperäisen Brucknerin versiot, joten Brucknerin yhdeksännen sinfonian kolmen ensimmäisen osan varsinainen kantaesitys tapahtui vasta 2. huhtikuuta 1932 Münchenissä. Tämän konsertin kamariorkesterisovituksen on tehnyt Joolz Gale.

Oboetaiteilija Hannu Perttilä tunnetaan sykähdyttävästä soinnistaan sekä pehmeän linjakkaista tulkinnoistaan. Hänen soundi-ihanteensa on iso, ekspressiivinen ja täyteläinen, mutta ei liian tumma vaan raikas ja valoisa. 
-Monesti oboistit soittavat pienesti ja ujosti, mutta oboen soitto voi olla reilua ja rohkeaa. Soittamisen ilo on tärkeintä!
Perttilä on toiminut vuodesta 2015 alkaen Helsingin kaupunginorkesterissa oboen äänenjohtajana. Tätä ennen hän on työskennellyt mm. Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa, jonka solistina hän on myös esiintynyt useita kertoja. 
Perttilän tärkeimpiä opettajia ovat olleet Jouko Teikari ja Jorma Valjakka Sibelius-Akatemiassa sekä Timo Lehtonen Lappeenrannan musiikkiopistossa. Lisäksi Aale Lindgrenin vaikutus on ollut merkittävä. Perttilän vapaa-aika kuluu perheen kanssa ja toisinaan myös frisbeegolfin parissa tai tähtitaivaan lumoissa. 

Lippujen hinnat

Peruslippu 32 €

Työttömät, eläkeläiset: 22 €

Opiskelijat: 7 €

Alle 16-vuotiaat ilmaiseksi konserttiin  

Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Evästeet

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.