Illan tähtisopraano

Illan tähtisopraano

 to 7.3. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Kalle Kuusava
Solisti Sonja Herranen, sopraano

Ohjelma:
Juhani Nuorvala: Notturno urbano
Samuel Barber: Knoxville Summer 1915
Johan Halvorsen: Antiikin sarja op. 31

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €

Kausikorttikonsertti

Konsertin kesto n. 1 tunti 40 min. sisältäen väliajan.

Teoksista ja taiteilijoista

Juhani Nuorvala (1961-) valmistui Sibelius-Akatemian sävellyslinjalta vuonna 1991. Hän harjoitti yksityisopintoja Pariisissa 1987 ja jatko-opintoja Fullbright -stipendiaattina New Yorkissa vuosina 1993-94. Nuorvalan varhaiset työt olivat ranskalaisvaikutteisia, mutta 1990-luvulla hän alkoi ammentaa sävellyksiinsä aineksia mm. amerikkalaisesta minimalismista ja uusromantiikasta sekä populaarimusiikista kuten tekno-musiikista. Sittemmin Nuorvalan kiinnostus on laajentunut soitinmusiikista elektroniikkaan, teatteriin, tekstiin ja lauluun. Vuonna 1996 Tapiola Sinfoniettan kantaesittämä orkesteriteos Notturno Urbano on puolestaan modernin ajan kaupunkikuvaus, jossa yön sykkeessä kaupunki herää ja tanssii omaa yöllisen hektistä tanssiaan.

Yhdysvaltalainen säveltäjä Samuel Barber (1910-1981) tunnetaan nimenomaan kuuluisasta Adagiostaan jousille vuodelta 1936. Barber pääsi neljätoistavuotiaana opiskelemaan pianonsoiton ja laulun ohella sävellystä Philadelphian Curtis Institutessa Rosario Scaleron oppilaana. Barberin tyyli noudattelee vankasti tonaalisia puitteita pysytellen kuitenkin jokseenkin vapaan tonaalisuuden piirissä. Kontrapunktinen äänenkuljetus on keskeisessä roolissa. Barberin muita tunnettuja teoksia ovat viulukonsertto Leivo lentää korkeuksiin ja sopraanolle ja orkesterille sävelletty teos Knoxville: Summer of 1915.

Samuel Barberin Knoxville: Summer of 1915 on rehevä ja kaihoisa orkesterilaulu. Barber sävelsi teoksen sopraanolle ja orkesterille oopperalaulaja Eleanor Steberille, joka kantaesitti teoksen Bostonin sinfonikoiden kanssa teoksen vuonna 1948. 

Barber maalaa idyllisin ottein kuvaa runoilija James Ageen vuonna 1938 julkaisemasta "Knoxville: Summer of 1915" -proosarunosta, josta tuli myöhemmin johdanto hänen postuumisti julkaistuun ja Pulitzer-palkinnon saaneeseen kirjaan A Death in the Family -teokseen vuonna 1957.Teos on nostalginen kuva Ageen kotiseudulta Knoxvillestä Tennesseen osavaltiosta. Käsillä on unenomainen tähtitaivainen ilta Amerikan etelässä, jossa lapsi on kertoja, mutta aika-ajoin hän muuttuu aikuiseksi. Puhujan henkilöllisyyttä on toisinaan vaikea erottaa, mikä lisää unenomaista tämän maatessa ruohikolla tähtitaivasta tarkkaillen lämpimässä kesäyössä. 

Johan August Halvorsen (1864–1935 ) oli norjalainen säveltäjä, kapellimestari ja viulisti. Hänet tunnetaan erityisesti näyttämömusiikistaan. Johan Halvorsen syntyi Drammenissa Kristianian nykyisen Oslon lähistöllä. Hän aloitti musiikkiopintonsa jo lapsena soittaen viulua, huilua ja kornettia. Viisitoistavuotiaana hän lähti Kristianiaan ja soitti neljä vuotta viulua kansanteatterin orkesterissa. 

Keväällä 1884 hän lähti opiskelemaan musiikkia Tukholmaan, työskenteli konserttimestarina Bergenissä vuodesta 1885 alkaen ja seuraavana vuonna lähti opiskelemaan Leipzigiin. Hän työskenteli viulistina ja viulunsoitonopettajana Aberdeenissa  vuosina 1888–1889 ja Helsingissä  vuosina 1889–1892. Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungin vireä musiikkielämä innosti Halvorsenia säveltämään. 

Talven 1893 hän opiskeli kontrapunktia Berliinissä Albert Beckerin oppilaana. Halvorsen palasi Bergeniin vuonna 1893 teatterin musiikinjohtajaksi ja Harmonien-orkesterin kapellimestariksi. Hän asettui lopulta Osloon vuonna 1899, kun hän sai Norjan kansallisteatterista ylikapellimestarin viran. Hän jäi virastaan eläkkeelle vuonna 1929.

Halvorsenin sävellykset edustavat kansallisromantiikkaa. Hän mainitsi tärkeimmiksi esikuvikseen säveltäjämaanmiehensä Edvard Griegin ja Johan Svendsenin. 

Antiikin sarja op. 31 on vuodelta 1911 ja se on omistettu norjalaisen humanisti-kirjailija ja paroni Ludvig Holbergin (1684-1754) muistolle. Teoksen pikantti ja barokkinen tunnelma vie kuulijan ilottelevaan menneisyyden aikaan. Musiikin positiivisuus yhdentyy kansanmelodiikkaan hienovaraisesti orkestroinnin ollessa hyvin taitavaa. Kansallisromanttinen maisema piirtyy uhkean veistoksellisesti Norjan tunturien ja vuonojen maailmaan.


Kapellimestari Kalle Kuusava on opiskellut pianonsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan oppilaana ja osallistui Jorma Panulan ja Atso Almilan orkesterinjohdon mestarikursseille. Hän on opiskellut lisäksi Wienissä vuonna 2005 ja suorittanut orkesterinjohdon maisteriopinnot Norjan musiikkikorkeakoulussa opettajinaan Jukka-Pekka Saraste ja Ole Kristian Ruud.

Kuusava työskenteli Norjan kansallisoopperassa vuosina 2008-2016 ja Zürichin oopperassa 2007-2008. Hän on vieraillut Suomen kansallisoopperassa johtamassa Pikaparantolan 2018 ja Kansallisbaletissa Tripla-illan 2019. Lisäksi hän on johtanut mm. Savonlinnan oopperajuhlilla, Marinski-teatterissa, Theater an der Wienissä ja Monte Carlon baletissa sekä sinfoniaorkestereissa, kuten Radion sinfoniaorkesteri, Tukholman filharmonikot ja National Philharmonic of Russia. Kuusava voitti Oslon eurooppalaisen kapellimestarikilpailun vuonna 2013 ja palkittiin Evgeny Svetlanov -kilpailussa.

Kuopiolaislähtöinen sopraano Sonja Herranen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta 2021 opettajanaan Heli Veskus. Myöhemmin hän on täydentänyt opintojaan yksityisesti Dale Fundlingin opissa. 

Kaudella 2022-23 Herrasta on kuultu Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Taikahuilussa ensimmäisen naisen roolissa. Tulevalla kaudella häntä kuullaan Wagnerin Ring-sarjan päättävässä Jumalten tuhossa 3. Nornan roolissa. Elokuussa 2021 Herranen lauloi debyyttinsä Tarmo Peltokosken johtaman Kansallisoopperan orkesterin solistina Urkuyö & Aaria festivaalilla.

Sonja ylti vuoden 2023 Lappeenrannan laulukilpailussa naisten sarjan toiselle sijalle ja hänet palkittiin myös Oopperan & Baletin tukisäätiön erikoispalkinnolla. Kesällä 2019 hänet palkittiin Timo Mustakallio laulukilpailussa Eero Rantalan rahaston palkinnolla. Kesäkuun 2023 alussa hän voitti Lontoossa järjestetyn Elizabeth Connell Prize -laulukilpailun.


Lippujen hinnat

Peruslippu: 32 €

Eläkeläinen: 22 €

Opiskelijat: 7 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Evästeet

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.